Om oss

MB wines drivs av fyra yngre farbröder med stort vinintresse som genom åren förälskat sig i vinerna från Jumilla vid den spanska solkusten och undrat: varför finns inte de här vinerna att köpa hemma i Sverige? Sagt och gjort, nu gör de det!

a
Best varietiest
a
Fine Wines

Varför Jumilla?

Vindisktriktet Jumilla ligger en timmes bilfärd upp på höjderna inåt landet från Alicante och Torrevieja i sydöstra Spanien. Här uppe odlas ungefär lika mycket vin som i Bourgogne. Viner som odlas och framställs i såhär varma områden brukar ge spritiga och syltiga rödviner och flabbiga vita viner med klen syra och karaktär. Men här är det annorlunda, främst av fyra anledningar.

Geografiskt område

Höjden över havet ger nödvändig svalka så trots alla soltimmar blir druvorna inte kokta eller brända i solen utan behåller sin fräschör.

Monastrell

Druvan Monastrell är regionen stora hjälte. Den har odlats här i 5000 år och har anpassat sig till att tåla höga temperaturer och mycket sol och ändå ge frukter med bibehållen frisk smak.

Jorden

Jordmånen liknar den i Bourgogne, kalkrik basisk mark som ger hög syra i vinerna. Kalksmulet täcks dessutom av ett lager småsten vilket gör att marken fungerar som en vattenreserv som behåller det lilla regn som faller på vintern (1/3 av regnmängden mot exempelvis Bordeaux) så rankorna klarar värmen under sommaren utan att behöva konstbevattnas. Det finns också stråk med vulkanisk jordmån som i vissa viner visar sig som en pärlande mineralitet eller toner av lakrits. Det torra klimatet gör att sjukdomar och rötangrepp är ovanliga så 75% av odlingen är ekologisk, det är en väldigt hög siffra i vinodlingssammanhang.

pie franco

Eftersom marken är så torr och grusig så har distriktet klarat två omgångar av vinlusangrepp som framförallt i slutet av 1800-talet slog ut det mesta av Europas vinodling. Det gör att det finns en stor andel gamla vinstockar i området och en hel del av dem är inte ympade på amerikansk rotstock utan växer på egen rotstock sedan väldigt länge. Det ger extra koncentration till vinerna. Leta efter viner som heter Pie Franco!